lördag 5 januari 2013

Minus 234g kolhydrater

Dag 22, klockan har passerat 00 så tekniskt sätt är det Söndag. Som en del har märkt och läst så har jag varit lite tveksam till det här med strikt lchf och den tveksamheten grundar sig i alla som är helt uppåt väggarna galna och lite lätt överdrivna  i sitt sätt att vara "lchf:are" - jag ser sektliknande beteenden och det mina läsare kommer ni inte att se hos mig.

Jag äter lchf för att gå ner i vikt, för att få ordning på mina idotiska kostvanor och min fantastiska förmåga att belöna mig själv genom lyx i form av godis till helgen "för jag hade ju jobbat bra i veckan" - en klassisk kommentar av "jag förtjänar" - att äta hämtpizza för att slippa laga mat, jag hade ju tränat, simmat, jobbat hårt och så vidare. Listan med dumma orsaker till att fortsätta vara lat kan göras lång.

Jag kommer med all säkerhet att fortsätta att äta lchf sen också, en mer vad man tydligen kallar för liberal lchf. Nu måste jag ner i vikt ganska snabbt! Min fysik pallar inte att vara så här tung. Jag fyllde i shape-up appen med allt jag ätit idag och för skoj skull skapade en en typiskt lördag som den ganska ofta såg ut för 22dagar sen.

Förut: 259g kolhydrater = tre smörgåsar med smör och ost på till brunch, en pizza till middag och sen en godispåse till filmen på kvällen.  Godispåsen vägde ofta 1kg, som jag och sambon åt av, det var oftast en tredjedel av godiset  kvar till söndagen.















Nu: 25g kolhydrater = 1,5ägg, ett halvt paket bacon och några oliver till brunch, samt kaffe med grädde i. Tre ost- och salamirullar till hocken. Till middag, 300g fettfri rostbiff, en dl blomkål och 2msk bearnesesmör, 2 msk bearnesesås, och som snack till filmen åt jag en handfull rostade majskorn och några hittar sockerfritt godis.
















Hade jag hoppat majsen och godisen hade jag hamnat på ca 10kh idag. Denna enorma skillnad på kolhydratsintaget ger mig ett lugn i kolhydraterna. Det är för fanken 234 kolhydrater mindre! Skit bra ju:)

Dags att sova, god natt.
/A



Styrd av känsla

JVM- finalen är avslutad och vi förlorade matchen..Riktigt tråkigt, men det är godkänt med silver också, så klart. Men lite deppig är jag :/

Dag 20 & 21, känslostormana fortsätter och det beror nog på att jag känner att jag inte har någon att prata om mina nya erfarenheter, tankar och funderingar med. Jag ventilerar här, läser andras erfarenheter och pratar lite löst med människor, men jag saknar att ha någon nära att dela allt med.

Sambon stöttar mig och anpassar sig, men han har aldrig haft problem med jojobantning, övervikt eller bli av med ett beroende. Han är den enda människa som jag känner som gör, det han säger att han ska göra. Exempel: vi bestämde oss för att sluta röka, sagt och gjort. Han började att löpträna istället och jag försvann in i seriernas värld. Tre månader höll jag upp, han är rökfri idag (9 månader senare) utan några som helst problem.

Han bestämde sig, så enkelt är det för honom. Han är i många fall styrd av logik snarare än känsla. Så när jag säger att jag känner visa saker, upplever visa saker så försöker han att hjälpa mig att tänka logiskt istället för att låta mina känslor vandra på krokiga vägar.

I de flesta fall så tycker jag att det är en av det bästa sakerna med honom, men som den typiska kvinna jag är behöver jag analysera mina känslor och tankar för att förstå mig på dem, sen är jag ganska mottaglig för allt som är logiskt.  

Hur som helst, jag tror att jag behöver släppa lite på min stolthet, ta hjälp av de som står mig nära och tala om vad jag vill och sluta anta att människor förstår min situation genom några väl valda ord. Så får det bli. Annars finns det risk för att jag fortsätter att stänga ut människor, jag har redan börjat att göra det med visa personer, sambon vart en av dem tills igår då vid hade en långt samtal om det.

Jag hade vilodag från gymmet igår och har det idag, men jag tänker alldeles strax sätta mig på motionscykeln som står bakom tv-soffan och cykla en stund, dessutom ska jag nog ta och använda pilatesbollen och göra lite sit-ups och benlyft på/med. Jag har även gummiband som jag ska börja att använda för att bygga upp musklerna i knäna. Något som jag ska ha gjort länge.

Jag är inspirerad nu. Jag vill börja ta hand om min kropp! :-)

Strikt LCHF, trolleri?

Jag har testat lite olika hemsidor och "appar" för att få en överblick i hur många kolhydrater jag egentligen får i mig. Jag tänker att jag får i mig lite men jag har nog haft en intag på mellan 10-30kh per dag.

Jag har prövat mig fram i en "app" för att se om det ens är möjligt att komma under 5kh. Det är nästintill omöjligt! Detta gör mig irriterad. Faktiskt så har jag svårt att tro på dem som påstår att den äter max 3kh om dagen och undrar hur ärliga dom har varit med bokföring av mängd och matintag? 

Har man bokfört kaffe, mängd på blomkålen eller Broccolin? Jag visar ett exempel på min dag i dag och då har jag försökt så strikt jag bara kan. Från Shape-up appen.

Med fårost & blomkål 6g kh (för att få i mig mineraler & vitaminer) 
























Utan blomkål & men med fårost, 4g kh (osten för göra fläskbiffarna 
roligare)

























Utan blomkål och fårost, 3g kh, då är jag i "mål med intaget" - men kan inte äta nå mer idag...?


























Då jag har inte lagt in kaffet eller grädden i den, inte dom 4st oliverna som jag åt, inte heller dom 3ostskivorna som jag hade i lunchen. Jag gör det också. Så med allt idag får jag i mig totalt, 10g kh.








Nu är väl shape-up inte 100%-ig, men den ger en överblick i allafall och igår åt jag tydligen närmare 35h kh. Då åt jag ca 2dl turkisk yoghurt, 2msk grädde och 3tsk müsli (av sesamfrön, solroskärnor och melonkärnor) och till lunch åt jag en burk makrill, 2ägg och 2msk keso och till middag åt jag en fläskfilésallad utan sallad men med extra ost. Kaloriintaget blev 1333kalorier. Alltså mindre än vad som rekommenderas för mig. 

Jävla kolhydrater och smyga sig in här och var! Om Du äter 3-5kh per dag, vanligen dela din magi till mig. För det är just så som det känns,  trolleri.

/A




















torsdag 3 januari 2013

Handlingsfällan

Jag har ett kontrollbehov över mat/handling, något som jag arbetar med. Jag föredrar att ha en färdig matsedel för veckan och då även en inköpslista, helst av allt ska den vara skriven utifrån den affär jag slå handla på, så att jag inte behöver gå fram och tillbaka mellan hyllorna.

Eftersom att denna vecka började på en onsdag så failade allt. Av någon anledning så "kunde" jag inte göra en lista denna vecka för att  den inte började på måndag. Jaja, ett halvstört beteende, jag vet. Då det inte finns någon matsedel, får jag vara påhittig efter jobbet och det går sådär. Som tur är har jag tack vare dietandet blivit ganska flexibel på vad jag äter.

Finns där ingenting speciellt att laga, kan jag alltid koka ägg och äta tonfisk göra omelette, steka ägg och bacon, och så vidare, för sånt finns alltid. Men idag blev en dålig dag.

Dag 19. Då jag haft en makalöst mentalt energikrävande dag på jobbet bestämde jag mig för att packa träningskläder på lunchen och åka direkt till gymmet för att rodda bort jobbtankar. Sagt och gjort. Det var en dålig ide för att när jag var klar på gymmet åkte jag för att handla lite färskost, oliver och annat som saknades hemma, och kom hem med en liten påse saltad rostat majs, samt en liten kartong med en blandning olika mörka chokladbitar i.




















Handlingsfällan är när jag åker och handlar hungrig för att då är jag sugen på allt! Nu är det inte i värsta laget, chokladkartongen innehåller bitar som är 85% 70% kakao, men det är likt förbannat o
Onödigt! Jag är irriterad på mig själv att att jag inte kan vara logisk då och där. Ohwell, i morgon är en annan dag,

Nu ska jag kika vidare JVM- matchen (Sverige-Ryssland) som spelades idag och som vi spelade in. Jag tycker förövrigt att det är bra gjort att jag inte sett några resultat av misstag via facebook eller nyheter. En chokladbit ska jag äta också, sådetså!

Hörs i morgon,
/A

onsdag 2 januari 2013

Nyårsklyschig

Dag 17, idag avrundade jag årets första arbetspass med årets första träningspass, sen tog jag årets första dusch och åt årets första kyckling. Fyfan vad klyschigt, förlåt mig!  ;)

Jag är så otroligt energisk! Jag bävade för att kliva upp i morse då jag haft sovmorgon i 10dagar. Men, när klockan ringde så satt jag mig upp i sängen och kände mig pigg och utvilad, det, mina läsare, har inte hänt en vardag på väldigt länge. Jag studsade upp, gjorde kaffe, kokade ägg och förberedde frukosten.



















Ett ägg & 3 tsk av müslin som jag handlade igår, feta kärnor och frön, innehållande  sesamfrön, solroskärnor och melonkärnor . Gå in på risenta.se om du är nyfiken på innehållet. 

Jag har "gått ut" officiellt med mitt dietande nu och det känns okej faktiskt. Många hejar på mig även om dom inte vet exakt vad det är. På jobbet i dag var det ett gäng människor som ville veta mer om lchf så jag tog mig lite extra tid att dela med mig av den lilla kunskap jag hunnit samla på mig.

Hua, nu börjar träningsvärken efter dagens konditionsträning att komma, halleluja. Det ska kännas att man lever, eller "man" jag vill känna att jag lever, and i Like it a lot! Med det sagt delar jag med mig av en "tummen upp" bild som jag tog tog strax efter träningen och säga, det är aldrig för sent!




















Nighty night
/A

Broccoligratäng

Efter önskemål kommer här recept på den fettrika och krämiga gratängen som jag gjorde igår.

Krämig broccoligratäng
200grader, 15mim, 2-3portioner

Ingredienser
1 broccolihuvud
1 burk creme bonjur med smak schalottenlök och gräslök
2 msk smör, normalsaltat
10 ostskivor

Gör så här
Skär ordning broccolin så att det blir mindre bitar och lägg i en mindre ugnssäker form. Lägg i smöret i mellan bitarna. Bre sedan över creme bonjouren och lägg över ostskivorna. Stoppa in allt i ugnen.







































Perfekt till en en köttbit/kycklingfilé! Inga extra kryddor behövs tillsättas och man kan göra den ännu fetare med mer smör och ost. Lite kolhydrater och mycket fett, prefekt! :)

Hoppas att ni gillar denna, meddela ni som gör den vad ni tycker.

Smaklig måltid!

 /A

tisdag 1 januari 2013

Bearnesesmör


Idag så åt jag åt lövbit med hemmagjort bearnesesmör och en egenkomponerad broccoligratäng. Det blev ljuvligt gott och lchf-riktigt, alltså inget för dem som är fetträdda. Det bästa med gratängen är att den går snabbt att göra, innehåller fyra ingredienser och är riktigt krämig och god. 
En del undrar om det är svårt att vara två när den ena äter en rätt strikt diet medan den andra inte gör det och det tycker jag inte. Jag ansvarar får att jag äter rätt mat och vill han äta annat så kommunicerar han det, eller bara ordnar det själv. Alltså, lätt som en plätt.
Tidigare så har denna "problematik" varit en dålig ursäkt till varför det är svårt att äta efter en diet, men nu när jag inte behöver dumma ursäkter är det inget problem alls. Tankens makt är väl alldeles fantastisk?
Jag skrev tidigare att jag skulle till gymmet, men det blir inte av idag. Även om jag inte gått upp i vikt av alkoholen så har den påverkat mig på ett negativt sätt. Jag har varit bakis, men inte som vanligt med törst eller huvudvärk, jag har varit trött, orkeslös och känt mig konstig i kroppen.
Imorgon blir det en tur till gymmet, efter jobbet. Jag bävar för det dock då alla som börjar sina "nya och hälsosamma" liv kommer att vara där. Jaja, en fördel med dessa människor är att dom brukar trilla bort, förr eller senare så det är bara att bita ihop ett tag. Är jag bitter och negativ tycker du? Jag är realist!

Nu är det dags får film. Hörs i morgon 
/A

Skön start på 2013


Dag 16, minus 0,5kg på vågen, detta trots att jag drack vitt vin, snapps och bailys igår. Spännande :) I morgon tar min 11 dagars ledighet slut och jag ska upp tidigt på morgonen. Huva! Jag hade gärna fortsatt att vara ledig tills på måndag nästa vecka, som sambon är. 

Jag är rädd för att utmaningen att äta frukost tidigt på morgonen kommer att komma tillbaka, men jag får förbereda idag så att morgondagen går bra helt enkelt. 

Dagen idag blir väldigt lugn förutom att jag ska till gymmet. Det blir dock senare för att det är en tour de ski på tvn strax och det vill jag inte missa. Hel skön start på 2013 om du frågar mig.

Hörs sen
/A

Inte nyårslöfte, men framtidslöfte

Jag har inte satt upp några mål med min diet men titeln på bloggen avslöjar att jag vill gå ner 50kilo, men det skulle innebära att jag skulle väga 69kilo. Det gjorde jag när jag var 17, alltså 14år sedan och det skulle vara ett drömscenario men långt ifrån realistiskt.

Skulle jag gå ner till 80kg och då förlora 40kilo, det skulle vara mer realistiskt och att sätta mål på sin viktnedgång är den tydligaste vägen för att mäta sina framsteg, dock vet jag inte om jag är redo att sätta viktmål, det är så många andra saker som spelar in så jag vill nog avvakta med att sätta färdiga vilket mål, förutom ett. 

Delmål 1: Gå ner till 99 för att då har sambon lovat att skicka på mig på spa som belöning. Vägen dit är minus 20kg. Dit kommer jag genom att fortsätta äta LCHF och träna. 

Jag vet att träning inte ska vara ett krav för att gå ner i vikt om man äter lchf, men träningen utför jag för att jag mår mentalt bra av det. Vilket leder mig till mina andra mål, som är lite mer luddiga,

  • Lita på mig själv
  • Tro på mig själv
  • Våga vara självisk
  • Analysera mindre - det jag ändå inte kan påverka behöver jag släppa taget om.
  • Vara mer flexibel och välkomna snabba förändringar.
  • Släppa lite kontrollbehov och lita på andra.
Om jag jobbar mot alla dessa mål som står ovan kommer jag att få tillbaka min glöd, min karisma, min relation, mitt liv. Dessa mål är inga nyårslöften utan snarare framtidslöften- livslöften till och med.

Har du några mål som du vill dela med dig av? :)

/A

måndag 31 december 2012

JVM och nyår

Dag 15, jag har tagit nya mått med hjälp av sambon, jag tycker att det är så svårt med att ta rätt mått, dock så visar vågen 1,5kg mindre idag än igår, så jag får avsluta 2012 med vetskapen att jag har tappat 3kg sedan jag fattade att jag måste ändra mitt liv, radikalt!

I skrivande stund leder Sverige med 3-1 mot våra ärkefiender Finland i JVM. Jag kan nästan tycka att det är roligare hockey när småkronorna spelar, dom är unga och vågar ta fler chanser på mål.

I kväll ska vi hem till sambons familj (mamma, pappa och syster med pojkvän) och äta 3-rätters. Förätten består av toastskagen till de andra och avokadoskagen till mig. Huvudrätten består av lax i ugn med romsås och potatis till de andra och coleslaw till  mig. Efterrätten består av Kokospannacotta, toppad med kiwi till de andra och riven mörk choklad till mig. Jag ska göra pannacottan till oss. 

Jag har köpt en flaska rött vin till svärmor, ett bubbelvin som får agera champagne till mig och sambon och en flaska tort, vitt vin från Herr Mobergs kollektion till mig. Med oss har vid även lite sällskapsspel samt att jag ska bada bastu och som pricken över i:et så kommer kakelugnen att knastra sådär härligt hela kvällen. Bättre nyårsfirande går knappt att få. 

Med detta sagt vill jag önska er alla ett Gott nytt år och en god fortsättning :)

/A

söndag 30 december 2012

Mat- och inköpslista 1

En vecka för minst 4portioner eller 4 måltider. Kostnad ca 700-900:-
4st recept är hämtade från lchfrecept.com och även länkade- dock är de alla mycket eller lite modifierade till mig, min smak och sambo. Då vi är två och så anpassar recepten så att vi kan ha lunchlåda dagen efter. Vill du veta hur jag modifierat recepten är det bara att skicka en fråga via en kommentar här, eller skicka ett mail- tillminus@gmail.com
- Jag börjar veckan med söndagens middag så att jag har lunchlåda när veckan startar på riktigt. Du behöver ha salt, peppar och allroundkrydda hemma redan.

Söndag
Middag: Saffranskyckling och en fetaostsallad bestående av fetaost, oliver, tomat och babyspenat.
Måndag
Lunch: Saffranskyckling och en fetaostsallad bestående av fetaost, oliver, tomat och babyspenat.
Middag: Ackos champinjon- och köttfärsgratäng
 
Tisdag
Lunch: Ackos champinjon- och köttfärsgratäng
Middag: Torskdröm (se inlägg för recept)

 
Onsdag
Lunch: Torskdröm
Middag: Baconlindad fläskfilé med blomkålsmos/duchesse

 
Torsdag
Lunch: Baconlindad fläskfilé med blomkålsmos/duchesse
Middag: Gräddomelett med kalkon, fetaost och champinjoner. (inget recept, äter du lchf så vet du redan hur man gör en omelett ;)

 
Fredag
Lunch: Gräddomelett med kalkon, fetaost och champinjoner
Middag: Varma mackor med kalkon- och champinjonröra, (se inlägg för recept medlchf-brödet)

 
Lördag
Lunch: Varma mackor med kalkon- och champinjonröra
Middag: Baconbiffar med kokt broccoli (se inlägg för recept)

Söndag
Lunch:
Baconbiffar
Middag: Korvgryta

Inköpslista
Listan som du kan se nedan är skriven utifrån hur min butik (ICA Kvantum E-Center, Söderhamn) har placerat sina varor.  Mitt kvitto visar 888:-, men då har jag med lite annat som hygien, men inte med t.ex broccoli och blomkål, så mellan 700-900:- för allt skulle jag tro. Det kan variera från person till person, hur mycket/lite man vill ha i allt och hur många portioner man vill tillaga.

Citron
Röd- och gullök
Zucchini
Färska champinjoner (2 förpackningar)
Röd paprika
Baby spenat

Vitkål
Vitlök
Avokado
Tomater
Ägg
Turkisk Yoghurt

Grädde, minst 1L
Riktigt smör att steka i

Crème fraîche
Kalkon
Torsk - 4block
Kyckling
Chorizo
Kabanoss
Bacon 6pkt

Frysta provencalska örter
Broccoli
Blomkål
Fläskfilé
ttfärs- storpack (ska räcka till 2 middagar, minst 8 portioner)
Smakrik ost
Färskost NaturellFetaost
Sambal oelek
Tomatpuré
Gröna oliver

Dragon, torr krydda.
Mandelmjöl
Psylliumfrön
Pumpafrön1 pkt saffran 


Det tog sin lilla stund att knåpa ihop,men nu är det gjort och jag hoppas att detta är till hjälp för någon av er :)

/A

Like a queen

Dag 14, upp på vågen igen, det fattar man ju. Jag och vågen gillar inte varandra så jag tror att vi måste skiljas. I två veckor har jag ätit ganska strikt lchf,  det är 11 dagar längre än alla andra försök att gå på diet.

Breakfast like a queen!


















Idag lyxade jag till frukosten med avokado, ägg, tonfisk, majonäs, keso och rödlök, grymt gott! :)

Idag då, vad händer då kan tänkas? Ingenting och det är så skönt, jag  ska troligtvis ta en vilodag från gymmet men jag har så mycket energi i kroppen så jag vet inte om jag lyckas att hålla mig därifrån. Dessutom så har jag en sambo som är sjuk och trött så han är inget kul sällskap. Jag är som lycklig och pigg!

Jag ska göra en till veckomatsedel med tillhörande inköpslista som jag ska dela av mig till er, samt att jag ska posta en annan veckomatsedel med tillhörande inköpslista som jag skapade första veckan. Nåja, vid hörs sen!

/A