lördag 12 januari 2013

Tapas in town

För inte så länge sen gällde jag över att utbudet för lchf-vänliga restauranger i min stad och idag bestämde vid oss att lyxa till det med att gå ut och käka. Jag grundade innan men lite ost och skinka då jag visste att jag inte kommer att bli mätt på en köttbit och lite sås. 

Vid prövade stans nya restaurang Struprennan och till min stoooora lycka har dom en bred tapasmeny och jag kunde välja bland massa härliga små rätter och jag slapp känna mig besvärlig i beställningen. 

Jag åt champinjoner i vitlök och dragon, fläskfilé på spett, chorizo i stekt lök, chicken drumsticks, halloumispett, aioli och så vidare. Kanske har det blivit för mycket protein idag och för lite fett dock har kolhydratintaget har varit lågt.

Dags shape-up uteblir, förståeligt kanske? ;) Denna lördagen är den bästa på länge! Först fika på stans äldsta fik, dom hade  
afternoon tea buffet, jag beställde självklart ingen, men snattade ost från sambons tallrik, sen ett grymt träningspass och en grym tapas-middag, I feel Awsome, I am awsome :-)

Från idag,























Nu när det dags för Fringe, sen vill jag sova så att det blir i morgon så att jag får åka och träna!

Hörs då/A

-1kg i veckan

Åhhh, som jag har saknat känslan av muskler som bränner när man är på sista settet och dom sista repetitionerna!! Det är flera år sedan som jag satt i en maskin på gymmet och mådde bra! Jag kommer verkligen att trivas :) Startade med 4 km rodd på 25min, sen körde jag armar, ben och mage.

Lite mjukstart blev det då sambon ringde och ville bli hämtad vid skidspåret mitt i mitt pass. Men jag är ändå super lycklig för att allt kändes så bra.  Det faktum att jag har varit en träningsnörd förut hjälpte till lite i självkänslan. Jag är bekant med de flesta maskiner så jag behövde inte stå och känna mig dum och försöka förstå mig på inställningar och hur man gör.

Dag 26, idag väger jag 118kg, för fyra veckor sedan vägde jag 122kg. Jag har alltså gått ner 4kg i mina fyra första veckor som "Lchf:are" - och jag mår fantastiskt! Jag fick gråta en skvätt i dag medan sambon snackade lite vett i mig angående tid och tålamod vad gäller relation och mig själv. Så alla känslor som gjort att jag känt mig konstig/nere är borta.

I want me back























Ikväll ska vid gå ut och äta tillsammans med min svåger och hans sambo på en nyöppnad restaurang. Det blir en liten utmaning, jag har ingen aning om vad dom har för meny. Jag får nog "grunda" hemma och beställa in kött med extra sås, eller liknande. 

Ha en bra lördag!

/A


fredag 11 januari 2013

Slut med ursäkter

Dag 25, +-0 på vågen. Idag tog jag med mig ostchips, salamichips, oliver och dipp till jobbet. Jag ordnade fredagsfeeling för mitt team och var omringad av chips och godis hela dagen så jag var tvungen att ordna eget gotta. Föga förvånande tog mitt "godis" slut först.

Fattar man ju! Vem gillar inte ost och salami liksom? :) På ett sätt är det bra att "ungdomarna" inte äter i ihjäl sig på godis men på ett annat sätt är det lite synd att dom inte fattar själv att dom inte ska ha sånt och istället önskar nötter och grönsaker för deras teampeng.

Men men, man kan inte göra alla nöjd, jag får vara smart och göra en buffé av massa härliga grönsaker, nötter och juice åt dem nästa gång och ha liiiite godis vid sidan om så får vid se vad som tar slut först- vad tror du?

Äntligen helg! I morgon ska jag på mitt nya gym och känna av maskinerna och stämningen. Jag har varit på skumt humör hela veckan, det kan vara PMS, det kan vara sista "fasen" i omställningsbesvären, det kan vara mitt minskade intag av kalorier, det kan vara "saltbrist" -det kan vara vad som helst och helt ärligt så är jag färdig med ursäkter- så, jag har inte haft viljan helt enkelt.

Jag sitter och kikar på veckans mästerkock- avsnitt och tänker för mig själv, undras hur Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Morberg skulle reagera om en sökande endast lagade lchf-mat? Jag menar, dom är ju så förtjust i olika mos/puréer gjorda på allehanda ovanjordgrönsaker. Bara en tanke som slog mig.

En annan tanke som slog mig idag på affären var kunden före mig, allt han handlade var kolhydrater, jösses, godis, bröd, chips, bullar och kakor och Pepsi max. Min poäng är inte att han handlade massa onyttigt för att kompensera med lightläsk, min poäng är att jag börjar bli naturligt medveten om vart kolhydraterna befinner sig. Jag tänker mer aktivt på dem. Jag behöver inte kolla närings innehåll på allt jag vill ha längre. Framsteg!

Dagens shape-up









Lite mer kolhydrater idag och det är de sockerfria godiset som jag handlade idag. Skit godis! Nu har jag ont i magen, vilken skräll va? :-) Nåja, jag önskar dig en bra helg.

/A

torsdag 10 januari 2013

Dag 24

Dag 24, -3,8kg, om 2 hekto väger jag 118 och det var nog ett år sedan jag vägde det eller under. Jag har pendlat mellan 120-122 i ett-två år. Hekton är väl egentligen inget att snacka om, men dom där två hekton har en betydelse för att det är ett av mina mindre mål.
Mitt nästa lilla mål är 115kg. Jag går inte mot målen specifikt, men nog finns dom.

Intervjun (som jag skrev om igår) gick bra tycket jag, men fick veta under intervjun att det är ett vikariat, men det gör inget, det skulle ändå vara spännande hur som helst :-) I morgon är det äntligen fredag, jag har inte har tränat en endaste gång då jag haft tok ont i min hälsporre, varit trött och irriterad- irritationen i sig kan ju bero på att jag inte tränat. Äh, sak samma är det!

Kostdoktorn skriver idag om Johanna Engström som har gått ner 51kg på ca 1 år. Fantastisk prestation. Anledningen att jag tar upp det före att hon gjorde precis vad jag gör. Prövar att äta Lchf istället för att lägga mig under kniven och göra en gastric bypass. Jag blir hoppfull av sådana historier för att jag vill inte behöva ge upp! Jag tänker inte och därför så peppas jag över natt det går.

Dagens Shape-up,









/A

onsdag 9 januari 2013

Dag 23 -3,5kg

Dag 23, jag är tröööööött! Jag tycker synd om mig själv och jag vill ha choklad! Jag surfade in på LCHF-recept och bläddrade bland alla sötsaker och insåg att faktiskt har sådanadär "lchf-snickers" i frysen. Då blev jag lite glad igen :P Jag är inte så överdrivet förtjust i dem så 1bit brukar räcka.

-0,5kg på vägen idag, wohoo :-) Stuff is happening! Aaahhh, kanske är det PMS på väg? Och det är därför jag är trött och sugen? Kanske de. Jaja, nu står maten i ugnen, fläskfilé i  extra fet sås, med ost-täcke och till det ska jag äta blomkål, som förövrigt är mitt nya favvo ingrediens att ha på tallriken, förutom köttet då förstås.

Lite senare
Mmmmh, maten blev fantastiskt god. Recept kommer senare!  Jag ska strax kika på lite serier med sambon och förhoppningsvis komma i säng tidigt då jag ska på en viktig arbetsintervju i morgon.

Jag jobbar redan som gruppchef, men denna tjänst jag sökt är inom samma företag och ger mig ett större övergripande ansvar inom utbildning och utveckling och det skulle vara fantastiskt kul om jag "landade" det jobbet! En kan alltid hoppas, annars trivs jag bra som det är nu.

Dagens shape-up, mindre kolhydrater idag på grund av minskat intag av grädde! :)













Hoppas att du har haft en bra dag!
/A

tisdag 8 januari 2013

Fetto


Jag signade upp på ett nytt gym idag och skulle bland annat få en tisha som välkomstpresent. Dom frågade vilken storlek jag ville ha och jag svarade menade men skämtsamt "mjaa XL, va" - då dom bara hittade en large frågade dom om det skulle gå bra ändå och jag svarade "knappast, men jag lär ju kunna ha den så småningom..Jag är ju här" och skrev på pappret för årskortet. Till svar fick jag ett skamset "dom är ju rätt små i storlekarna dessa" sen pep dom iväg och letade vidare och fann en XL.

Gulligt att dom fortsatte leta och jag tror att jag kommer att trivas där! Fräscht och fint gym. Denna händelse fick mig att fundera på att vi tjockisar får utstå rätt mycket menande blickar, diverse klädproblem och mångas förutfattade meningar om att man på nått sätt är lika ointelligent och korkad som fettet man bär. När man har så pass mycket självinsikt och kan driva med sig själv med andra, då blir situationen i stället pinsamt för den man pratar med.

Ibland känner jag ett behov att klappa dessa på huvudet och säga "jag vet att jag är tjock och att jag dålig människa som misshandlar min kropp, det är okej" vissa kan ge någon ursäkt och då tänker jag för min själv  "there there" :-) Att trösta andra för att dom hamnar i en pinsam situation känns som som en dum sak-  som att fettot inte har nog med ut med (mestadels självförvållande) utmaningar.

Dag 23, jag är lite trött idag än igår och lättretlig är jag, med ett tålamod som en treåring. Detta beror på dålig sömn. Det händer det saker i mitt huvud. Jag börjar att ifrågasätta min hunger. I morse åt jag ingenting, jag var bubblig i magen och mådde lite illa, så jag plockade med mig några omelettemuffins till jobbet för att äta när hungern tilltog, vilket den gjorde vid lunchtid. Jag kör inte med periodisk fasta bör tilläggas.


Sambon frågade mig försiktigt om jag inte är hungrig oftare nu då jag minskat mina portioner radikalt- ofrivilligt och jag äter nästan häften så mycket nu jämfört med innan. Mitt svar var, nej. Jag kan inbilla mig att jag är hungrig någon timme efter att jag ätit, men det är magkatarren som bråkar då och den "hungern" kan jag skilja på nu men inte förut för att då ifrågasatte jag aldrig mina hungerskänslor- dom fick styra skutan. Hur det än är så är de förändringar som sker i tankemönstren välkomna.

Lite siffror för idag då, mindre grädde, mer smör.
Skaldemans ratio = 1,2









En liten "tummen upp" bild från idag. Jag blir mindre och mindre anonym "in the real worl" och det betyder att jag blir mer och mer trygg.























Nighty night, sleep tight.

/A

måndag 7 januari 2013

Ätstörning?

Dag 23. Jag har även idag ätit mindre kalorier än vad Shape-up tycker att jag ska äta och summan är baserad på hur mycket jag rör mig, hur mycket jag väger, min målvikt och hur mycket jag ska gå ner varje vecka.

Behovet av att stoppa i mig mer finns inte och det beror kanske på att fett håller mig mätt längre, jag äter från en assiet och då jag äter mycket mindre mat eftersom att jag lär mig sakta men säkert att äta tills att jag är mätt samt att mitt småätande minskar då jag inte orkar göra ostchips eller liknande.

Jag, sambon och en vän hade diskussion hemma idag igen och vi diskuterade kostdoktorns inlägg om band annat ätstörningar. Då jag själv räknar kalorierna så har jag väl en form av störning. Ingenting jag motsätter mig mot för hur det än är så är så har de som inte har en stabil och normal hantering av sitt  näringsintag någon form av störning, mer eller mindre.

0.6 fick jag på Skaldemans ratio idag och det för att jag ätit mer protein än vad jag "ska" men, jag gråter inte illa för det. Jag mår bra, är pigg och på himlars bra humör. En bra måndag helt enkelt!










Jag gjorde en fantaaaastisk kyckling i ugn till middag med matlagningsyoghurt som bas i såsen som kycklingen fick bada i. Kryddsmöret och omelettemuffinsarna som jag gjorde igår blev också riktigt bra! Jag slänger upp recept vid ett senare tillfälle.

Har du en ätstörning och i så fall vilken? Hur ter den sig?

Go kväll,

/Anneli

söndag 6 januari 2013

Skaldemans ratio

Fett / Protein+kolhydrater = Skaldemans ratio. Eftersom att jag försöker få någon hum om hur många kolhydrater jag äter varje dag så kan jag lika gärna se vilket ratio jag hamnar på varje dag. Allt över 1 är godkänt, men jag som är i 50kg`s klubben ska få så mycket över 1 som möjligt.

Igår hamnade jag på 2,1 och idag hamnade jag på precis på 1. Jag har bara ätit lite lite mer än hälften av mitt rekommenderade kalori- intag i dag, vilket låter märkligt, men jag har bokfört allt. Visa saker i överkant för att inte få missvisande siffror som tex när man bara kan ange gram som mått, hur lätt är det att "höfta" gram på den mängd färskost jag hade som tunt lager på 2ostplättar? Hmm.










Egentligen så är just den biten ointressant, det som jag tycker är viktigt att veta det är antal kolhydrater som finns i olika livsmedel för att få kunskap och insikt om min kost så att jag kan bli lugn och trygg i den. Grädde tex "ska vara godkänt" i lchf-syfte för att det är fett, men det innehåller en hel del kalorier.


I morgon har jag varit "Lchf:are" i 3 veckor och har gått ner 3kg. Jag bokförde aldrig att jag vägde 122 en sväng strax innan. Hur det än är så går jag ner och då är jag nöjd. Min midja har minskat med 2 centimeter sedan 31december. Jag tycker att det är svår att mäta sig på samma ställe, så jag tog bort gamla mått. Jag la in dom nya (som är tråkigare än dom gamla) som jag tog med sambons hjälp den 31/12. Nu får han hjälpa mig med mina mått hädan efter.

I morgon jobbar jag så håll tummar att jag vaknar utvilad.

God natt.
/A

Lchf-langos

Eftersom att vanligt langosbröd innehåller potatis så gör jag Oopsies som jag kan ha räkor, rom, riven ost, gräddfil och rödlök på, god middag! Jag hoppas att oopsibröden blir bra, jag har inte gjort dom förut.

Dag 22, omställningsbesvären som jag fick i början kommer och går vad det verkar. Jag var makalöst trött och orkeslös första dagarna sen gick det över till att jag blev otroligt pigg och alert och de senaste dagarna har jag känt mig sådär äckligt trött som i början. Däremot går jag sakta ner på på vågen. Minus ett par hekto till ett halvt kilo varje dag. 

Nu har de första dagarna på jobbet varit tunga mentalt samt att jag har haft andra saker som tyngt mig så det kanske inte är omställningsbesvären som gör mig trött. Det är nog lätt hänt att jag i början relaterar allt till livsstilsomställningen och glömmer bort de andra problem som fanns innan också. 

Jag gjorde en ny mat- och inköpslista i dag, hela kalaset slutade på 404:- och då har jag mat för 5dagar a` 4portioner, samt att jag kan göra en sats omelettemuffins. Jag hade dock en del hemma redan, som tex smör att göra eget kryddsmör på och ost som ska användas till diverse maträtter. Sambons tillbehör till maten räknade jag bort från summan med det var mos som kostade 17:- , de andra tillbehören som ris och pasta har vi hemma. 

Det behöver inte bli dyrt om man inte vill :)

Nu är det i allafall middag! 

Hörs så
/A

Uppdaterat 20:20
OOopsiebrödet blev toppen!


 Mmmmh, langos...